Cupping & Guasha

CUPPING

Waar komt cupping vandaan?

Cupping is een therapie die wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) om stagnatie te verwijderen en de stroom van qi (chi) te stimuleren. Qi is de vrije stroom van vitale energie die door het lichaam en de wereld om ons heen circuleert. Als de qi verstoord of gestoord is, kan het stagnatie (blokkades) of onevenwichtigheden in het lichaam veroorzaken.

 

Wat is cupping?

Een therapeutische cupping-behandeling omvat het verwarmen en plaatsen van kopjes, meestal gemaakt van glas, op de huid. Door de lucht in de beker te verwarmen, wordt een vacuüm gecreëerd en wanneer deze op de huid wordt aangebracht, wordt het weefsel in de beker getrokken. Dit verhoogt de bloedtoevoer, maakt het bindweefsel losser en stimuleert de genezing. De cups worden vaak op de rug, nek en schouders of de pijnlijke plek geplaatst. Cupping kan tijdelijk blauwe plekken en pijn veroorzaken, afhankelijk van de zuigkracht die door het vacuüm wordt gecreëerd en het niveau van interne stagnatie.

 

Wat zijn de verschillende soorten cupping?

De cupping kan één plek op het lichaam worden uitgevoerd. De kopjes worden dan ergens  op het lichaam tussen de vijf en twintig minuten op hun plaats gelaten, afhankelijk van de aard van de behandeling en de conditie van het individu. Een algemene behandelingskuur bestaat uit vier tot zes sessies in intervallen met een onderbreking van drie tot tien dagen.

De cupping kan ook worden uitgevoerd met een beker die over het lichaam glijdt. Deze techniek wordt traditioneel uitgevoerd op grote spiergroepen op de rug om pijn en spierspasmen te behandelen. Massageolie wordt op de huid aangebracht voordat de cups worden geplaatst, waardoor de cups gemakkelijk over het oppervlak van de huid kunnen glijden.

Wat doet cupping?

Cupping stimuleert de lokale circulatie van qi en bloed in het te behandelen gebied, waardoor zwelling, pijn en spanning verdwijnen. Door onzuiverheden naar de oppervlakte te trekken verwijdert het gifstoffen uit de pijnlijke plek. Het stimuleert tevens de bloedcirculatie. Aangetoond is dat technieken zoals cupping, acupunctuur en massage het weefsel ontspannen en ontstekingen verminderen.

Wat zijn de voordelen van cupping?

De voordelen van cupping zijn plaatselijke pijnverlichting en spierontspanning. Cupping verbetert de algehele gezondheid door energieblokkades op te heffen. Bij atleten kan cupping helpen om de bloedtoevoer naar een bepaald spiergebied te vergroten. Talrijke atleten van de Olympische spelen in Rio 2016 gebruikten cupping. Dit was gemakkelijk te zien aan de cirkelvormige markeringen op sommige Amerikaanse zwemploegleden.

Cupping wordt traditioneel gebruikt om longaandoeningen te behandelen zoals :

 • hoesten
 • bronchiale congestie

Het wordt ook traditioneel gebruikt tegen:

 • verlammingsverschijnselen
 • spijsverteringsklachten
 • pijn.

Kosten:  45 Min: € 55,-

Reserveer een behandeling

Gua sha

Wat is gua sha?

Gua sha is een natuurlijke, alternatieve therapie waarbij de huid wordt geschaafd om de bloedsomloop te verbeteren. Deze oude Chinese techniek zorgt voor een betere gezondheid  en helpt tegen chronische pijn. Het schaven van de huid gebeurt met een instrument met gladde randen, waarmee korte of lange slagen over het lichaam worden gemaakt. Voorafgaand daaraan wordt de te behandelen plek ingesmeerd met massageolie.

Gua sha is bedoeld om stagnerende energie, chi genoemd, in het lichaam aan te pakken en daarmee een ontsteking te behandelen. Ontsteking is de onderliggende oorzaak van verschillende aandoeningen, die worden geassocieerd met chronische pijn. Wrijven over het oppervlak van de huid bevordert het genezingsproces.

Gua sha wordt meestal uitgevoerd op iemands rug, billen, nek, armen en benen. De behandeling start met een milde druk. Geleidelijk kan de intensiteit worden verhoogd om te bepalen hoeveel kracht u aankunt.

Gua sha helpt tegen:

 • ontstekingen, dus wordt het vaak gebruikt voor de behandeling van kwalen die chronische pijn veroorzaken, zoals artritis en fibromyalgie, evenals aandoeningen die spier- en gewrichtspijn veroorzaken.
 • Hepatitis B
 • migraine en hoofdpijn
 • nek pijn
 • Syndroom van Tourette
 • slapeloosheid
 • onregelmatige menstruatie
 • angst
 • vermoeidheid
 • opvliegers

Heeft gua sha bijwerkingen?

 • Als een natuurlijk genezend middel is gua sha veilig. Het is niet de bedoeling dat het pijnlijk is, maar de procedure kan wel tijdelijk het uiterlijk van de huid veranderen. Omdat het gaat om wrijven of schrapen van de huid met een massagegereedschap, kunnen kleine bloedvaatjes die bekend staan ​​als haarvaten in de buurt van het oppervlak van de huid barsten. Dit kan leiden tot blauwe plekken van de huid en lichte bloeding. Blauwe plekken verdwijnen meestal binnen een paar dagen.
 • Sommige mensen ervaren ook een tijdelijke indeuking van hun huid na een gua sha-behandeling.
 • Uiteraard wordt het gereedschap na elke behandeling gedesinfecteerd om overdracht van infecties te voorkomen.
 • Vermijd deze techniek als u de afgelopen zes weken een operatie heeft ondergaan. Gua sha is ook ongeschikt voor mensen die bloedverdunners gebruiken of stollingsstoornissen hebben.

Kosten:  45 Min: € 55,-

Reserveer een behandeling